„A kényelmes napokról nekünk le kell mondanunk: harcok idején, történelmi fordulóban, eszmék és népek elkeseredett mérkőzésekor születtünk, de a nagy időkhöz nagy nemzedék kell, s megéri, hogy szerepet vállaljunk, össze­fogjunk, mint még soha, s a nyomasztó jelenben is tántoríthatatlan bizalommá: dolgozzunk." - Templom és iskola

"Cselekvő iskola" és játék Márton Áron püspökkel

“Meg kell ismertetni az ifjúsággal a munka örömét. A munka örömének megismertetésén (…) az acélos, szívós életakaratot és találékonyságot értjük. (…) A cselekvő iskola minden képességet igyekszik foglalkoztatni, az anyagot nem előadja, hanem a gyermekkel dolgoztatja fel.” Márton Áron

Ennek szellemében szeretnénk játékra hívni az 5-8. osztályos tanulókat.


Márton Áron (1896-1980) erdélyi püspök (1938-1980) nagyon szerette volna, hogy a tanulás ne a magolásról, a “visszakérődzésről” - ő használta ezt a szót! :D - szóljon, hanem a felfedezés öröméről és a nehéz időkkel való megbirkózás képességéről (mint amilyen a mostani is).

Ennek szellemében szeretnénk benneteket játékra hívni. Nem is elsősorban Áron püspökről, hanem családjaitok, környezetetek, közelmúltunk értékeiről (ebbe persze beleértendő Áron püspök hagyatéka is), illetve saját találékonyságotokról fogtok sok új, meglepő dolgot megtudni. … és másokkal is “tudatni” olyanformán, hogy ha nem ellenzitek (ellenezhetitek akár!), okos és szép megoldásaitokat a Márton Áron Múzeum és katolikus sajtó oldalain megosztjuk más fiatalokkal is! Köszönjük, hogy velünk játszotok!

A játék része annak a kilenc hónapos programsorozatnak (“nagykilencednek”), amellyel Csíkszentdomokos Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készül. 

(Az augusztusban esedékes évfordulóhoz a játékosoknak is komoly köze lesz, lásd Díjazás.)

Kinek szól?

5-8. osztályos általános iskolás tanulókból álló háromfős csapatoknak, határokon valamint az Óperenciás-tengeren innen és túl. :)

Milyen feladatokat kell megoldanunk?

Sokfélét, de remélhetőleg egyetlen unalmasat sem. 

Beszélgetnetek kell szüleitekkel, nagyszüleitekkel - velük telefonon, interneten inkább, míg a járvány tart -, kutatnotok kell, bele kell képzelnetek magatokat régi időkbe, alkotnotok kell, főznötök kell :), rejtvényt kell megoldanotok, kézügyeskednetek kell (offline és online is). 

Aztán az egészet szépen, érthetően, szabatosan és tetszetősen kell bemutatnotok egy Padleten (digitális parafatáblán - alább részletezzük). 

Ti már tudjátok, hogy a helyesírási szabály csak egy a sok szabály közül, figyeljetek tehát:

  • a szöveg- és képszerkesztési szabályokra, 

  • a hiteles források használatának szabályára, 

  • a személyiségi és szerzői jogokra vonatkozó szabályokra 

  • és a járványügyi szabályokra is!

Hogyan nevezhetünk be?

Toborozzatok egy háromfős csapatot, és keressetek mellé egy vezetőtanárt (mindegy, milyen tantárgyat tanít)! 

Írjátok meg a nagykilenced@gmail.com címre:

  • a csapattagok nevét, 

  • iskolá(i)tok nevét, 

  • iskolá(i)tok címét,

  • a csapatotok választott nevét, 

  • a tanárotok nevét és

  • a tanárotok telefonszámát (az ő beleegyezésével természetesen) 

Küldjétek a levelet egyikőtök e-mail címéről, ezt a postaládát pedig rendszeresen ellenőrizzétek! Villám válaszban visszajelzünk, és küldjük az első feladatot. Minél hamarább jelentkeztek, annál több időtök lesz a feladatok megoldására!

Nevezési határidő: január 27.

Hol kapjuk meg a feladatokat?

Négy kreatív feladatot kapnak a gyermekek, egyet pedig a vezető tanárok.  A feladatokkal együtt megkapjátok az értékelési szempontokat is minden egyes kreatív feladathoz. Minden kreatív feladat (a tanáré is) max. 50 pontot ér, tehát max. 250 pontot lehet a játék során összegyűjteni.

Minden kreatív feladathoz egy rejtvényen át vezet az út, a rejtvényre nem jár pont, de a kreatív feladatokat csak a rejtvények megoldása után kaphatjátok meg. A rejtvények megoldásához elegendő, ha körültekintően használjátok az internetes forrásokat. (Figyelem, a wikipédia időnként botorságokat is tartalmaz. :D) Hiteles forrásokat használjatok, mint például (és egyáltalán nem kizárólag) a Gyulafehérvári Érsekség honlapjának Márton Áron püspök menüpontja, vagy pedig az Érsekség kiadványai.

Az első feladatot e-mailben küldjük, mihelyt bejelentkeztetek. Innentől lépésről lépésre haladva eljutotok a többi feladathoz is. Ha esetleges technikai problémátok adódik, mindenkinek szívesen segítünk emailen (nagykilenced@gmail.com). Természetesen tartalmi kérdésekben nem tudhatunk segíteni… :)

Hogyan küldjük be a megoldásokat?

Készítsetek egy digitális parafatáblát a PADLET alkalmazás segítségével, erre tegyétek fel mindenik feladat megoldását! (Ha pl. videót készítetek, elég, ha Youtube-ra feltöltitek, és a Youtube-linket teszitek a padletre.)  

A PADLET alkalmazást talán már ismeritek is, ha mégsem, itt éritek el: https://padlet.com/ 

A Youtube-on temérdek oktatóvideót találtok a használatához. Mivel közösen szerkeszthetitek ezt a felületet, itt akkor is tudtok csapatban dolgozni, ha nem találkozhattok személyesen a járvány miatt. Nem akarunk a “műhelyetekben” kukucskálni, alkalmatlankodni, nyugodtan vázlatoljatok, ötleteljetek, próbálgassatok, beszélgessetek,  törölgessetek a Padleten, és  csak a végleges PADLETetetek linkjét küldjétek el nekünk a határidőig a nagykilenced@gmail.com címre.

Határidő?

2021. február 20. Jól osszátok be az időtöket, osszátok el a feladatokat, és folyamatosan tartsátok egymással a kapcsolatot! A határidő közeledtével küldünk emlékeztetőt, de a kezdéssel ezt ne várjátok meg!!! :D

Ki a zsűri?

A Márton Áron Nagykilenced szervezői (a feladatok során egy részükkel megismerkedhettek), illetve csíkszentdomokosi önkéntes diákok, fiatalok, tanárok. A feladatokkal együtt az értékelés szempontjait is ismertetjük!

Mikor lesz eredményhirdetés?

Február 27-én, szombaton. Ezen a napon este 6 órától tartjuk a csíkszentdomokosi római katolikus templomban a Márton Áron Nagykilenced harmadik szentmiséjét, melynek követésére szívesen invitálunk benneteket is a www.templom.ro oldalon. 

A mise után, este 7 órától online tartjuk a játék kiértékelését, melyre minden játékost e-mailben fogunk meghívni, illetve amely eseményt élőben is közvetítjük a Márton Áron Múzeum FB csatornáján.

És a díj?

A feladatok megoldásával legtöbb pontot összegyűjtő hét csapat csíkszentdomokosi tábort nyer, a tábor időpontja: 2021. augusztus 24-28.  

A tábor helyszíne Csíkszentdomokos és környéke, úgy mint… EGYESKŐ!

Csíkszentdomokosi gyerekekből álló csapatok is jelentkezhetnek, de őket (helyzeti előnyük miatt) külön kategóriában versenyeztetjük. A fent említett 7 győztes csapattal együtt táborozhat a két legmagasabb pontszámot elért domokosi csapat is!

ÖRÖMTELI TANULÁST KÍVÁNUNK!