Despre noi


Márton Áron a fost episcop romano-catolic de Alba Iulia (Transilvania) între anii 1939 şi 1980. El s-a născut în localitatea Sândominic în anul 1896. Conform opiniei contemporanilor săi el a fost „o personalitate uriaşă”, carismatică, care a trăit o viaţă sfântă. Aceste păreri corespund concluziilor lucrărilor din domeniul istoriei contemporane, al istoriei religiei, al istoriei sociale, conform cărora Márton Áron a fost o personalitate importantă nu numai în catolicismul Transilvaniei, dar şi în istoria generală a maghiarilor din secolul douăzeci.


Prin crearea Muzeului Márton Áron, care a fost înfiinţat cu ocazia aniversării a treizeci de ani de la moartea sa, satul său natal doreşte să-şi exprime respectul faţă de episcop, în acelaşi timp prezentând viaţa, munca marelui episcop în lumina istoriei schimbătoare a Transilvaniei din secolul douăzeci.

Expoziţia invită vizitatorul la o călătorie în epoca secolului douăzeci, la reflecţie şi la a-şi pune întrebări, analizând iar şi iar „misterul” vieţii lui Márton Áron: cum a putut deveni un fiu de ţăran simplu un conducător spiritual al secolului său dotat cu clarviziune, cu inimă deschisă şi cu simţul perfect al dreptăţii, pentru mulţi singurul punct de orientare în deceniile tulburi.

Muzeul Márton Áron a fost înfiinţat în colaborare de către Asociatia Umanitară „Márton Áron” Pro Sândominic, de către Parohia Romano-Catolică din Sândominic cu ajutorul sponsorilor generoşi şi al colaboratorilor devotaţi.

Proiecte de construcţii şi amenajări interioare: Tövissi Zsolt

Proiectare grafică, amenajare: György Zsolt , Boros Melinda

Concepţie, editare: Lázár Csilla